Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Συνέντευξη Τύπου δεκάδων φορέων: “Το Νερό στα χέρια των Πολιτών, όχι των εταιρειών”

“Το Νερό στα χέρια των Πολιτών, όχι των εταιρειών”
Πρωτοβουλία δεκάδων φορέων της πόλης κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 19.3.2018

     Ανοιχτή πρόσκληση προς τους πολίτες, τα κινήματα, την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Θεσσαλονίκης για να διεκδικήσουν μαζί τη συνεργατική διαχείριση του Νερού απεύθυναν 54 φορείς και κινήματα σε συνέντευξη Τύπου.
     Έχοντας ως δεδομένο ότι οι ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ έχουν περάσει στο υπερταμείο και ότι στον προϋπολογισμό του 2018 έχει προβλεφθεί έσοδο 35 εκ. ευρώ από την πώληση του 23% της ΕΥΑΘ ενώ κινούνται και πάλι οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του νερού (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), οι 54 φορείς χαρακτηρίζουν ως αυταπάτη την ανάθεση της υπόθεσης σε τρίτους (κόμματα, κυβερνήσεις και κάθε είδους εξουσίες) και επιδιώκουν να πάρουν οι ίδιοι οι πολίτες τη διαχείριση του νερού στα χέρια τους, με συνεταιρισμούς νερού σε κάθε Δήμο της πόλης, η Ένωση των οποίων θα διοικεί την ΕΥΑΘ.
     Οι 54 φορείς και κινήματα, όπου περιλαμβάνονται φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ, οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, δίκτυα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για να περάσει το νερό της Θεσσαλονίκης συνεργατικά στα χέρια των πολιτών, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, τη Διακήρυξη που υπογράφουν, με κεντρικό μήνυμα “Το Νερό στα χέρια των Πολιτών, όχι των εταιρειών”.
     Στη συνέντευξη, ο Λάζαρος Αγγέλου (Ένωση Πολιτών για το Νερό / ένωση συνεταιρισμών νερού) παρουσίασε την πρόταση για το πιο πετυχημένο διεθνώς μοντέλο διαχείρισης του νερού, με πρωτοβάθμιους μη κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς νερού σε κάθε υδροδοτούμενο Δήμο της πόλης, η Ένωση των οποίων θα διοικεί την ΕΥΑΘ των πολιτών, των εργαζομένων και της Αυτοδιοίκησης της πόλης, με σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας νερού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με χαμηλές τιμές, προστασία του περιβάλλοντος, δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική δικαιοσύνη.
     O Κώστας Μαριόγλου (Κίνηση 136 για τη συνεργατική διαχείριση του νερού) αναφέρθηκε στο ιστορικό Δημοψήφισμα της 18ης Μάη 2014 για την ΕΥΑΘ, όπου όλοι μαζί πολίτες, κινήματα του νερού, αυτοδιοίκηση και εργαζόμενοι, σε μια μεγάλη συμμαχία του ΟΧΙ, δώσανε μια ηχηρή απάντηση σε όσους επιχειρούσαν την ιδιωτικοποίηση. Σήμερα, η πόλη πρέπει και πάλι να ενωθεί προς δύο κατευθύνσεις: 1) την αποτροπή κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησής του και 2) τη διαμόρφωση της μεγάλης συμμαχίας του ΝΑΙ πάνω σε μια κοινή πρόταση για να περάσει το νερό συνεργατικά στα χέρια των πολιτών.
     O Κώστας Νικολάου (Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας “UnivSSE Coop”) παρουσίασε στοιχεία για τη “σιωπηλή επανάσταση” χιλιάδων συνεταιρισμών νερού στον κόσμο με διεθνή πλέον αναγνώριση ότι αποτελούν το πιο πετυχημένο μοντέλο διαχείρισης του νερού κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Αυστρία: πάνω από 5.000 συνεταιρισμοί νερού - Δανία: πάνω από 2.500 - Φινλανδία: περίπου 1.400 - ΗΠΑ: σχεδόν 3.300 - Καναδάς: περίπου 200 - Λατινική Αμερική: οι μεγαλύτεροι στον κόσμο συνεταιρισμοί νερού σε αστικές περιοχές.
     O Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης) αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το δικαίωμα στο νερό και υποστήριξε ότι με τη συνεργατική πρόταση οι πολίτες θα έχουν τον έλεγχο με συνεταιριστικές μερίδες και όχι μετοχές της ΕΥΑΘ, ώστε να “παίζονται” στο χρηματιστήριο σε στυλ λαϊκού καπιταλισμού, με κίνδυνο να πέσει πάλι στα χέρια των εταιρειών. Τόνισε, επίσης, ότι ο κοινωνικός έλεγχος πρέπει να εγγυάται την ολιστική προσέγγιση για την προστασία του κύκλου του νερού στη φύση και τη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης με εξασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Η Διακήρυξη με τον κατάλογο των φορέων που την υπογράφουν, στη διεύθυνση:
http://www.univsse.gr/2018/03/blog-post_19.html


Φωτορεπορτάζ: