Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κ.ΑΛ.Ο.


Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη συνεργατική συλλογικότητα, που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2013 με πρωτοβουλία της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, www.proskalo.net).

Απευθύνεται στους πολίτες, που συμμετέχουν στις πάσης φύσεως συλλογικότητες της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο πολίτη.

Στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης των συμμετεχόντων στις ιδέες, αξίες και αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της άμεσης δημοκρατίας και του συνεργατισμού.

Βασίζεται στη διπλή φύση των συνεταιρισμών: Κοινωνική – Οικονομική και συνακόλουθα στη διπλή φύση της συνεταιριστικής εκπαίδευσης: Ιδεολογική – Οικονομικοτεχνική.

Η εκπαιδευτική του μεθοδολογία στηρίζεται στις αρχές μάθησης των ενηλίκων:

  1. Η σκέψη συνδέεται με τη δράση 
  2. Επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι οι διδασκόμενοι 
  3. Ευρετική πορεία προς τη γνώση 
  4. Κριτικός τρόπος σκέψης 
  5. Αμφίδρομες σχέσεις διδασκόντων - διδασκομένων 

Θεμέλιος λίθος του είναι η διαρκής αλληλεπίδραση θεωρίας και πράξης διότι "δεν αρκεί να τείνει η σκέψη να πραγματωθεί, πρέπει και η πραγματικότητα να τείνει να γίνει σκέψη".

Εκπομπή του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. μεταδίδεται κάθε Τρίτη στις 6.00-7.00 μμ στα FM 100,6 το δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης και διαδικτυακά στο www.fm100.gr


Αρχείο ηχογραφημένων εκπομπών υπάρχει στο κανάλι "univsse" στο "Mixcloud".

Βιντεοθήκη των διαλέξεων του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. υπάρχει στο κανάλι "LaikoPanepistimio" στο "YouTube".

Η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη και δωρεάν.