Χρονολογικό Αρχείο Ηχογραφημένων Διαλέξεων-Συζητήσεων

2019

Εκπομπές του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. στα FM100,6


Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας έχει εκπομπή κάθε Τρίτη στις 6.00 - 7.00 μμ στα FM 100,6 το δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης (και διαδικτυακά στο http://www.fm100.gr/live/fm1006). Πλήρες αρχείο των ηχογραφημένων εκπομπών υπάρχει στο κανάλι "UnivSSE" του Λαϊκού Πανεπ. Κ.ΑΛ.Ο. στη διεύθυνση: https://www.mixcloud.com/univsse/


Ε100. 100 εκπομπές για Κ.ΑΛ.Ο.

100 εκπομπές, που έγιναν στα 4 τελευταία χρόνια και αφορούσαν σε: 1) Γενικά και ειδικά θεωρητικά θέματα ΚΑΛΟ, 2) Κοινά αγαθά και ΚΑΛΟ, 3) Δικτυώσεις ΚΑΛΟ και 4) Καλές πρακτικές φορέων ΚΑΛΟ.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα (όλη η ραδιοφωνική ομάδα): Άννα Βαρελά, Ιωάννα Μητρούση, Γιάννος-Άγγελος Νικολάου, Κώστας Νικολάου, Άσπα Παπαφιλίππου, Άννα Τζάκου.

E99. ΚΑΛΟ και Εκπαίδευση – Μελέτη περίπτωσης: Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο ΚΑΛΟ

ΚΑΛΟ και Εκπαίδευση. Μελέτη περίπτωσης: Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο ΚΑΛΟ (εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό - ΠΕΣΥΠ της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – ΑΣΠΑΙΤΕ). Μεθοδολογία της μελέτης, ανάλυση των επιμέρους στοιχείων, ανάλυση SWOT (δυνατά-αδύνατα σημεία, ευκαιρίες-απειλές), κοινωνικός αντίκτυπος, αξιολόγηση.
Καλεσμένοι: ο Ανδρέας Οικονόμου, Αν. Καθηγητής, Συντονιστής του ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ, η Γεωργία Ζαλίδου και ο Γεώργιος Κυριακίδης, εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι του ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Άσπα Παπαφιλίππου, Γιάννος-Άγγελος Νικολάου και Κώστας Νικολάου.

E98. Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης Διαλογής Στην Πηγή στη Θεσσαλονίκη με φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

Σχεδιασμός δημιουργίας Πράσινου Σημείου – Κέντρου Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης Διαλογής Στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ) και Επανάχρησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με φορείς ΚΑΛΟ (Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας) για την κοινωνική διαχείριση των αποβλήτων.
Καλεσμένη: η Ιωάννα Μητρούση, Αντιπρόεδρος  της Κοινοπραξίας Φορέων ΚΑΛΟ «Τα Πάντα RE».
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Άννα Τζάκου, Άννα Βαρελά και Κώστας Νικολάου.

Ε97. Το κοινωνικό Franchising (δικαιόχρηση) στην ΚΑΛΟ

Τι είναι το κοινωνικό franchising (δικαιόχρηση) και τα βασικά χαρακτηριστικά του. Σε ποιους απευθύνεται: οι δυνητικοί franchisors (δικαιοπάροχοι ή δότες) και οι δυνητικοί franchisees (δικαιοδόχοι ή λήπτες). Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη. Τρόπος λειτουργίας του κοινωνικού franchising και καλές πρακτικές από το διεθνή χώρο.
Καλεσμένη: η Βενετία Μπαρμποπούλου, Συμβουλευτική Κοινωνιολόγος MSc.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Κώστας Νικολάου και Άννα Βαρελά.

E96. Η Κοιν.Σ.Επ. BioHerbal

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Η Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας (ΕΑΦΦΕ). Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένος: ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. BioHerbal και της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας (ΕΑΦΦΕ).
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Ιωάννα Μητρούση, Άννα Βαρελά και Κώστας Νικολάου.

E95. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Κέντρο Ανακύκλωσης – ΚΑΕΔΙΣΠ και Δημοτικό Σχολείο

Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση ενός προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και ο σχεδιασμός ενός προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με το ίδιο θέμα, για το Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ) που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) και του Δήμου. Το πρόγραμμα αυτό εκπονήθηκε στο πλαίσιο μεταπτυχιακής διπλωματικής έρευνας στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ με τη συνεργασία του Λαϊκού Πανεπ. ΚΑΛΟ.
Καλεσμένη: η Σαλονικιά Τσαντσάνη, Εκπαιδευτικός, ΜΔΕ στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Άσπα Παπαφιλίππου, Άννα Βαρελά και Κώστας Νικολάου.

E94. 5 επιτυχημένες ιστορίες Κ.ΑΛ.Ο. από την Ευρώπη

5 επιτυχημένες συνεργατικές ιστορίες από την Ευρώπη: 1) Οι συνεταιρισμοί στο Saint-Étienne - Περιφέρεια Auvergne-Rhône-Alpes (France), 2) ο Κοινωνικός συνεταιρισμός Progetto Quid (Italy), 3) ο Συνεταιρισμός ραπτικής Sewing Coop (Italy), 4) ο Ενεργειακός συνεταιρισμός EnerCoop (France), 5) η Ομοσπονδία συνεταιρισμών Mondragon (Basque Country, Spain).
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Κώστας Νικολάου και Γιάννος-Αγγελος Νικολάου.

E93. Η συλλογικότητα «Επανάχρηση Τώρα!»

H αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) «Επανάχρηση Τώρα!», που συνεργάζεται με την Κοινοπραξία Φορέων ΚΑΛΟ (Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας) «Τα Πάντα RE» για την κοινωνική διαχείριση των αποβλήτων.
Καλεσμένος: ο Νικόλας Χατζηϊωάννου, Ηλ. Μηχανικός MSc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, μέλος της «Επανάχρηση Τώρα!».
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Κώστας Νικολάου και Γιάννος-Αγγελος Νικολάου.

E92. Η Κοινοπραξία Φορέων ΚΑΛΟ «Τα Πάντα RE»

H Κοινοπραξία Φορέων ΚΑΛΟ (Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας) «Τα Πάντα RE» για την κοινωνική διαχείριση των αποβλήτων και η δημιουργία του Πράσινου Σημείου – Κέντρου Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης Διαλογής Στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ) και Επανάχρησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Καλεσμένος: ο Λάζαρος Αγγέλου, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Φορέων ΚΑΛΟ «Τα Πάντα RE».
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Ιωάννα Μητρούση, Άννα Βαρελά και Κώστας Νικολάου.

E91. Η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι

Το «Πελίτι» (στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας) αποτελεί μια εναλλακτική κοινότητα με δράσεις για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών. Έχει 15 τοπικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας της χώρας διασώζοντας πάνω από 2.000 παραδοσιακές ποικιλίες και διανέμοντάς τες σε περισσότερους από 150.000 καλλιεργητές.
Καλεσμένος: ο Δημήτρης Κουφάκης, μέλος του Πελίτι.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Άννα Τζάκου, Άννα Βαρελά και Κώστας Νικολάου.

E90. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης για την αειφορία

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Εκπαίδευση για την Αειφορία - Επιστήμες της Αγωγής" του ΑΠΘ. Σύνδεση της εκπαίδευσης για την αειφορία με την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και η συνεργασία με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο ΚΑΛΟ.
Καλεσμένος: o Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Κώστας Νικολάου και Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E89. Κυριότερες δράσεις 2013-2019 του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο.

Οι κυριότερες δράσεις του κοινωνικού μη-κερδοσκοπικού συνεταιρισμού «Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας – UnivSSE Coop» κατά την περίοδο 2013-2019: οι διαλέξεις-συζητήσεις, οι εκπομπές, οι συμμετοχές σε διεθνή και εθνικά προγράμματα, οι συμμετοχές σε δικτυώσεις και συνέδρια εθνικά και διεθνή, το ελεύθερης πρόσβασης διαδικτυακό βιβλιογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό του, το πρόγραμμα εκδόσεων του.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Ιωάννα Μητρούση, Κώστας Νικολάου, Άσπα Παπαφιλίππου, Άννα Τζάκου και Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E88. Το ντοκιμαντέρ «Βίος … ο άλλος δρόμος»

Πως γεννήθηκε η ιδέα του ντοκιμαντέρ και οι αποστολές των συντελεστών του. Οι προσωπικές μαρτυρίες προσώπων, που συμμετέχουν εδώ και 7 χρόνια στη συνεταιριστική προσπάθεια 420 ανθρώπων να πάρουν την τροφή στα χέρια τους και τι αναδεικνύεται μέσα από αυτές. Πόσο άγγιξε τους συντελεστές του όλη αυτή η συνεργατική ιστορία που καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ. Η πρεμιέρα του στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10 Μαρτίου 2019) και τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένος: ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ένας εκ των δύο σκηνοθετών του ντοκιμαντέρ.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Άσπα Παπαφιλίππου, Γιάννος-Άγγελος Νικολάου και Κώστας Νικολάου.

E87. Γραφείο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του Γραφείου κοινωνικής επιχειρηματικότητας και σε ποιο προγραμματικό πλαίσιο ξεκίνησε η λειτουργία του. Οι στόχοι, οι υπηρεσίες που παρέχει και οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθεί ο σχεδιασμός του γραφείου.
Καλεσμένοι: η Χρυστάλλα Χριστοφή και ο Γεράσιμος Σπανός, Γραφείο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Ιωάννα Μητρούση, Άννα Βαρελά και Κώστας Νικολάου.

E86. Η ΚοινΣΕπ Άγκιστρο Δράση

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένοι: ο Παναγιώτης Σαββίδης και ο Άνθιμος Γεωργιάδης, Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Άννα Τζάκου, Άννα Βαρελά και Κώστας Νικολάου.

E85. Συμβουλευτική και κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία

Τι είναι η συμβουλευτική, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη. Συμβουλευτική: αξίες και κοινωνία. Συμβουλευτική και ΚΑΛΟ. Το πορτραίτο του κοινωνικού επιχειρηματία.
Καλεσμένη: η Βενετία Μπαρμποπούλου, Συμβουλευτική Κοινωνιολόγος MSc.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Άσπα Παπαφιλίππου, Γιάννος-Άγγελος Νικολάου και Κώστας Νικολάου.

Ε84. Social Plate - Κ.ΑΛ.Ο. για την αντιμετώπιση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Παρουσίαση, στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου “ Social Plate: Στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσεων στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού” στη Διασυνοριακή Περιοχή Ελλάδας- Βουλγαρίας, που υλοποιείται στο πλαίσιο του INTERREG V-A Greece – Bulgaria 2014 – 2020.
Καλεσμένος: ο ∆ηµήτρης Χαµπίδης, Πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Κώστας Νικολάου και Άννα Βαρελά.

E83. Ενεργειακές Κοινότητες - Συνεταιρισμοί

Ο νέος νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες ως συνεταιρισμοί με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Ο κοινωνικός ενεργειακός συνεταιρισμός με την επωνυμία Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης - Κεντρικής Μακεδονίας.
Καλεσμένος: ο Ξενοφών Ζήσης, Πρόεδρος Ενεργειακής Κοινότητας Θεσσαλονίκης - Κεντρικής Μακεδονίας.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Ιωάννα Μητρούση, Άννα Βαρελά και Κώστας Νικολάου.

Ε82. Η ΚοινΣΕπ Αργώ

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένοι: ο Στέλιος Γκιουζέπας και η Μαρία Ιωακειμίδου, μέλη της ΚοινΣΕπ «Αργώ».
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Άννα Τζάκου, Γιάννος-Άγγελος Νικολάου και Κώστας Νικολάου.


2018

Εκπομπές του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. στα FM100,6


Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας έχει εκπομπή κάθε Τρίτη στις 6.00 - 7.00 μμ στα FM 100,6 το δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης (και διαδικτυακά στο http://www.fm100.gr/live/fm1006). Πλήρες αρχείο των ηχογραφημένων εκπομπών υπάρχει στο κανάλι "UnivSSE" του Λαϊκού Πανεπ. Κ.ΑΛ.Ο. στη διεύθυνση: https://www.mixcloud.com/univsse/



E81. Εξελίξεις στο συνεταιριστικό δίκαιο

Οι σημερινές εξελίξεις στο συνεταιριστικό δίκαιο. Η θέση των συνεταιρισμών στα συντάγματα των διαφόρων χωρών διεθνώς. Οι δράσεις και τα σχέδια της διεθνούς κοινότητας νομικών του συνεταιριστικού δικαίου IUS Cooperativum. Τα προβλήματα της συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα.
Καλεσμένη: η Ιφιγένεια Δουβίτσα, Δρ Κοινωνιολογίας Συνεταιριστικού Δικαίου, Καθηγήτρια-Σύμβουλος Κ.ΑΛ.Ο. στο ΕΑΠ.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Άσπα Παπαφιλίππου, Γιάννος-Άγγελος Νικολάου και Κώστας Νικολάου.

Ε80. Το 5ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Το 5ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, που διοργανώθηκε στις 23-25 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα. Η ταυτότητα, η διοργάνωση και τα θεματικά εργαστήρια του Φόρουμ.
Καλεσμένος: ο Βασίλης Μπέλλης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ).
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Ιωάννα Μητρούση, Γιάννος-Άγγελος Νικολάου και Κώστας Νικολάου.

Ε79. Χρηματοδοτικά προγράμματα για φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

Παρουσίαση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για φορείς κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΛΟ), που είναι σε εξέλιξη.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Κώστας Νικολάου και Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E78. Growing Social: Κ.ΑΛ.Ο. στη Διασυνοριακή Περιοχή Ελλάδας- Βουλγαρίας

Παρουσίαση, στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου “Growing Social - Ενίσχυση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας μέσω της ίδρυσης Δομών Στήριξης στη Διασυνοριακή Περιοχή Ελλάδας- Βουλγαρίας”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του INTERREG V-A Greece – Bulgaria 2014 – 2020.
Καλεσμένη: η Σοφία Στεφανίδου, Euroaction - σύμβουλος διαχείρισης του έργου Growing Social.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Κώστας Νικολάου, Λίλα Τσιντέρη και Άννα Βαρελά.

E77. Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό

Το Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Η συμβολή του ΠΕΣΥΠ στην ΚΑΛΟ. Η συνεργασία μεταξύ του ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ και του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Καλεσμένος: ο Ανδρέας Οικονόμου, Αν. Καθηγητής, Συντονιστής του ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Ιωάννα Μητρούση, Άννα Βαρελά, Λίλα Τσιντέρη και Κώστας Νικολάου.

E76. Η 2η Πανελλαδική Έκθεση Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Η σημασία, οι στόχοι και τα αποτελέσματα της 2ης Πανελλαδικής Έκθεσης ΚΑΛΟ, που διοργανώθηκε στις 7-11 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα. Οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από τις συζητήσεις και οι ανάγκες (οικονομικές και κοινωνικές), που πρόβαλαν οι εκθέτες, που ήταν 150 φορείς ΚΑΛΟ από όλη την Ελλάδα σε 6 θεματικές ενότητες: Τεχνικά επαγγέλματα - Υπηρεσίες, Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Τουρισμός - Πολιτισμός, Νέες τεχνολογίες, Κοινωνική ένταξη.
Καλεσμένη: η Ιωάννα Μητρούση, Γραμματέας Λαϊκού Πανεπ. ΚΑΛΟ.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Άννα Τζάκου, Γιάννος-Άγγελος Νικολάου και Κώστας Νικολάου.

E75. Το 2ο Διεθνές Φόρουμ Συνεταιριστικού Δικαίου

Το 2ο Διεθνές Φόρουμ Συνεταιριστικού Δικαίου με γενικό θέμα "Συνεταιριστικό δίκαιο και συνεταιριστικές αρχές", που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 26-28 Σεπτεμβρίου 2018 και διοργανώθηκε από: IUS Cooperativum (διεθνής κοινότητα νομικών των συνεταιρισμών), ICA (International Co-operative Alliance), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας "UnivSSE Coop". Οι παρουσιάσεις εισηγητών από χώρες όλων των ηπείρων: Καναδάς, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Φινλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ινδία, Ινδονησία, Αυστραλία κλπ, καθώς και η μεγάλη αποστολή της ICA.
Συντονισμός, παρουσίαση, ηχοληψία-πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου, Κώστας Νικολάου, Άσπα Παπαφιλίππου και Άννα Τζάκου.

E74. Ο Κοινωνικός Χώρος «Οικόπολις»

Πως ξεκίνησε το «Οικόπολις». Τι υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του και οι σχέσεις του με άλλα κοινωνικά εγχειρήματα τοπικά, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Η σύνδεση με την ΚΑΛΟ και τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένος: ο Δημήτρης Καντερές από τον Κοινωνικό Χώρο «Οικόπολις».
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Άννα Βαρελά.

E73. Το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη»

Πως ξεκίνησε το Κέντρο. Τι υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του και οι σχέσεις του με άλλα κοινωνικά εγχειρήματα τοπικά, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Η σύνδεση με την ΚΑΛΟ και τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένη: η Ελεονώρα Ζώτου από το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη».
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Άννα Βαρελά.

E72. Ανακύκλωση, Εκπαίδευση και Διαλογή στην πηγή με Κ.ΑΛ.Ο.

Η Ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση, Εκπαίδευση και Διαλογή στην πηγή με Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία», που διοργάνωσαν φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Α.Λ.Ο.), στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 3 Μαΐου 2018, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO. Παρουσιάζονται, το περιεχόμενο της ημερίδας και οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των φορέων, που συμμετείχαν.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E71. Η ΚοινΣΕπ RemadeinGr

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένες: η Φωτεινή Γεωργιάδου και η Σοφία Ιωακειμίδου, μέλη της ΚοινΣΕπ RemadeinGr.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E70. Το ντοκιμαντέρ "Το Ταξίδι του Ορφέα"

Πως γεννήθηκε η ιδέα του ντοκιμαντέρ. Η δύναμη που έχει η μουσική να συνδέει ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες στα ταξίδια της προσφυγιάς. Οι αποστολές των συντελεστών του ντοκιμαντέρ και οι προσωπικές μαρτυρίες προσώπων, που βρέθηκαν στο Αιγαίο σήμερα και 90 χρόνια πριν και τι αναδεικνύεται μέσα από αυτές. Πόσο άγγιξε τους συντελεστές του όλη αυτή η περιπέτεια που καταγράφηκε στο "Ταξίδι του Ορφέα".
Καλεσμένοι: η Ντίνα Σύρπου, δημοσιογράφος, παραγωγός του ντοκιμαντέρ και ο Θεόφιλος Δαδής, οπερατέρ-μοντέρ, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Άννα Βαρελά.

E69. Πρόσβαση στην τροφή και Κ.ΑΛ.Ο.

Η έρευνα με αντικείμενο την πρόσβαση στην τροφή στην Ελλάδα. Η επίδραση των πολιτικών λιτότητας διαχρονικά στον τομέα της πρόσβασης στην τροφή. Η απάντηση της Κ.ΑΛ.Ο. Οι εναλλακτικοί τρόποι οργάνωσης της αγροδιατροφικής αλυσίδας, που δημιουργήθηκαν: τα χαρακτηριστικά, οι στόχοι και οι πολιτικές. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνεργατικών εγχειρημάτων στον τομέα της διατροφής.
Καλεσμένη: η Χριστίνα Σακαλή, Δρ. Oικονομικών και πολιτικών σπουδών, Διδάσκουσα ΚΑΛΟ στο ΕΑΠ.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E68. Η ΚοινΣΕπ Υπόγειο

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένοι: o Σωκράτης Δημόπουλος και ο Κωστής Μπόλης, μέλη της ΚοινΣΕπ «Υπόγειο».
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου

E67. Η Διακήρυξη για τη συνεργατική διαχείριση του νερού από τους πολίτες

54 φορείς και κινήματα, όπου περιλαμβάνονται φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ, οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, δίκτυα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για να περάσει το νερό της Θεσσαλονίκης συνεργατικά στα χέρια των πολιτών, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου στις 19.3.2018 στη Θεσσαλονίκη, τη Διακήρυξη που υπογράφουν με κεντρικό μήνυμα “Το Νερό στα χέρια των Πολιτών, όχι των εταιρειών”. Παρουσιάζεται η συνέντευξη τύπου, η διακήρυξη και οι φορείς που την υπογράφουν.
Συντονισμός-Παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Άννα Βαρελά.

E66. Ο συνεταιρισμός Αγροτικό Παντοπωλείο

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένος: ο Μιχάλης Παναγιωτίδης, μέλος του συνεταιρισμού «Το Αγροτικό Παντοπωλείο».
Συντονισμός-Παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Άννα Βαρελά.

E65. Η ΚοινΣΕπ Agrodiaetus nephohiptamenos (Rediviva cucina povera– Αναγεννημένη κουζίνα των φτωχών)

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένος: ο Σταύρος Υφαντής, μέλος της ΚοινΣΕπ Agrodiaetus nephohiptamenos.
Συντονισμός-Παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E64. Τροφή: Μια εκπαιδευτική και συνεργατική προσέγγιση

Η οικολογική διάσταση του κυρίαρχου διατροφικού μοντέλου. Η διαχείριση της τροφής. Διαχειριστική προσέγγιση της τροφής στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.). Σχεδιασμός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την τροφή
Καλεσμένες: η Τάνια Γκουζούμα και η Αθηνά Μοτσιοπούλου, εκπαιδευτικοί του μεταπτυχιακού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E63. Ενέργεια: Μια εκπαιδευτική και συνεργατική προσέγγιση

Οικολογική προσέγγιση της ενέργειας. Η διαχείριση της ενέργειας. Διαχειριστική προσέγγιση της ενέργειας στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.). Σχεδιασμός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ενέργεια.
Καλεσμένοι: η Άννα Ασλάνη, ο Κώστας Ζωγράφος και η Αφροδίτη Τσιούρη, εκπαιδευτικοί του μεταπτυχιακού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Άννα Βαρελά.

E62. Απορρίμματα: Μια εκπαιδευτική και συνεργατική προσέγγιση

Οικολογική προσέγγιση των αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ). Τρόποι διαχείρισης των ΑΣΑ. Διαχειριστική προσέγγιση των ΑΣΑ στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.). Σχεδιασμός προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα ΑΣΑ.
Καλεσμένες: η Κυριακή Κωνσταντινίδου, η Χρυσούλα Παπαχρήστου και η Σοφία Στεφανίδου, εκπαιδευτικοί του μεταπτυχιακού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E61. Ο συνεταιρισμός εργαζομένων Commonspace Coop

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένη: η Ελένη Μουγιάκου, Γεωπόνος-Αρχιτέκτων Τοπίου, μέλος του συνεταιρισμού εργαζομένων Commonspace Coop (από την Αθήνα σε τηλεφωνική σύνδεση).
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου και Άννα Βαρελά.

E60. Η πενταετής δραστηριότητα του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο.

Η δημιουργία του το 2013 ως άτυπη συλλογικότητα και η μετατροπή του το 2017 σε κοινωνικό μη-κερδοσκοπικό συνεταιρισμό με διακριτικό τίτλο «UnivSSE Coop». Ο σκοπός του, η λειτουργία του, που απευθύνεται, που βασίζεται, οι κυριότερες δράσεις του, οι διαλέξεις-συζητήσεις, οι εκπομπές, οι συμμετοχές του σε δικτυώσεις και συνέδρια εθνικά και διεθνή, το ελεύθερης πρόσβασης διαδικτυακό βιβλιογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό του, το πρόγραμμα εκδόσεων του.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου. Συζητούν όλοι στο στούντιο.

E59. Η ΚοινΣΕπ Δια Βίου Ανέλιξη

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας της ΚοινΣΕπ. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένη: η Βάσω Ασκητοπούλου, μέλος της ΚοινΣΕπ Δια Βίου Ανέλιξη.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Άννα Βαρελά.

E58. Εμπειρίες από την 1η Πανελλήνια Έκθεση Κ.ΑΛ.Ο.

Η σημασία, οι στόχοι και τα αποτελέσματα της 1ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κ.ΑΛ.Ο., που έγινε τον Νοέμβριο 2017 στην Αθήνα. Οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από τις συζητήσεις και οι ανάγκες (οικονομικές και κοινωνικές), που πρόβαλαν οι εκθέτες, αλλά και οι επισκέπτες.
Καλεσμένη: η Ιωάννα Μητρούση, μέλος της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Άννα Βαρελά.


2017

Εκπομπές του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. στα FM100,6

Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας έχει εκπομπή κάθε Τρίτη στις 6.00 - 7.00 μμ στα FM 100,6 το δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης (και διαδικτυακά στο http://www.fm100.gr/live/fm1006). Πλήρες αρχείο των ηχογραφημένων εκπομπών υπάρχει στο κανάλι "UnivSSE" του Λαϊκού Πανεπ. Κ.ΑΛ.Ο. στη διεύθυνση: https://www.mixcloud.com/univsse/


E57. H ΚοινΣΕπ Postman

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας της ΚοινΣΕπ “Postman”. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένος: ο Μιχάλης Γεωργιάδης, μέλος της ΚοινΣΕπ Postman.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Άννα Βαρελά.

E56. Αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά και συνεργατισμός

Η σημασία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών διεθνώς. Η πραγματικότητα και οι προοπτικές των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Οι δραστηριότητες του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) και του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Οι δυνατότητες αξιοποίησης των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με συνεργατισμό στο πλαίσιο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Καλεσμένη: η Δρ. Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Ερευνήτρια Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου και Άννα Βαρελά.

E55. Η ΚοινΣΕπ Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας της ΚοινΣΕπ “Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα”. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένη: Η Σοφία Κυπριανίδου, μέλος της ΚοινΣΕπ Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου

E54. H ΚοινΣΕπ Life Events

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας της ΚοινΣΕπ “Life Events”. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς τοπικούς, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένοι: ο Κώστας Κατραντζής, πρόεδρος και η Θένια Μυλωθρίδου, γραμματέας της ΚοινΣΕπ Life Events.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου και Άννα Βαρελά.

E53. Σχεδιάζοντας συνεργατικούς αστικούς λαχανόκηπους

Η οικονομική κρίση, που είναι ιδιαίτερα αισθητή στον αστικό χώρο, έχει οδηγήσει κατοίκους των αστικών περιοχών στη συνεργατική καλλιέργεια και παραγωγή λαχανικών και φρούτων μέσα στην πόλη ή σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτήν, για την κάλυψη βασικών τους αναγκών. Είναι πρώτης προτεραιότητας ο ανασχεδιασμός των ανεκμετάλλευτων δημοσίων ή και ιδιωτικών ελεύθερων αστικών υπαίθριων χώρων, μέσω εφαρμογής της αστικής καλλιέργειας, με στόχο την κάλυψη βασικών αναγκών τροφής κυρίως των ευπαθών ομάδων. Έρευνα έδειξε ότι στις διαθέσιμες επιφάνειες πρασίνου και ανοικτών χώρων, είναι δυνατόν  η παραγωγή προϊόντων να καλύψει το σύνολο των αναγκών σε λαχανικά και φρούτα του πληθυσμού που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας.
Καλεσμένη: η Άννα Τζάκου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου και Άννα Βαρελά.

E52. Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Κ.ΑΛ.Ο.

Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ΚΑΛΟ, που ξεκίνησε το 2017 στο ΕΑΠ. Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας του. Η διττή στόχευση, τόσο ακαδημαϊκή όσο και εφαρμοσμένη – πρακτική: παροχή εξειδικευμένης θεωρητικής και ερευνητικής γνώσης και εξειδικευμένης πρακτικής, εμπειρικής και εφαρμοσμένης γνώσης. Η επιδίωξη να δημιουργήσει στελέχη που θα έχουν την απαιτούμενη γνώση προκειμένου είτε να συνεχίσουν τη θεωρητική και εμπειρική επιστημονική έρευνα, είτε να εφαρμόσουν άμεσα τις αρχές, αξίες και πρακτικές της ΚΑΛΟ συστήνοντας οι ίδιοι εγχειρήματα ΚΑΛΟ ή αναβαθμίζοντας τη λειτουργία ήδη υπαρχόντων εγχειρημάτων, σχεδιάζοντας την τοπική ανάπτυξη της ΚΑΛΟ ή στελεχώνοντας την τοπική, περιφερειακή και κεντρική διοίκηση και τις δομές υποστήριξης της ΚΑΛΟ.
Καλεσμένος: ο Κάρολος-Ιωσήφ Καβουλάκος, Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E51. Η συνεργατική διαχείριση του νερού και η Κίνηση 136
Πως ξεκίνησε ιστορικά το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Θεσσαλονίκη. Τι μεσολάβησε: δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη, αποφάσεις δικαστηρίων και Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πρόταση της Κίνησης 136. Που βρίσκεται σήμερα το θέμα και τι δυνατότητες υπάρχουν για τη συνεργατική διαχείριση του νερού.
Καλεσμένος: ο Κώστας Μαριόγλου, τ. πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ και μέλος της Κίνησης 136.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E50. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και συνεργατισμός
Πως ξεκίνησε και που βρίσκεται σήμερα η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕ). Οριοθέτηση της ΠΕ σε σχέση με την εκπαίδευση για τις θετικές επιστήμες. Σύνδεση της ΠΕ με την βιωματική εκπαίδευση. Σύνδεση της ΠΕ με την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.
Καλεσμένος: ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E49. Ενεργειακοί συνεταιρισμοί
Τι είναι ένας Ενεργειακός Συνεταιρισμός; Πως λειτουργεί; Ποιο είναι το φυσικό του αντικείμενο; Μπορεί να ευδοκιμήσει όντως ένας Ενεργειακός Συνεταιρισμός στην Ελλάδα; Υπάρχει σχετική εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες;  Υπάρχουν καλά παραδείγματα;
Καλεσμένος: ο Ξενοφών Ζήσης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Ειδικός σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E48. Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την Κ.ΑΛ.Ο.
Μπορεί να γίνει η εκπαίδευση και η μετάδοση της γνώσης σε συλλογικότητες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στο ελληνικό σχολείο; Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση έχει συνδέσει και πάλι τα ζητήματα της εκπαίδευσης με την προοδευτική παιδαγωγική, που θέτει τον μαθητή ή τον εκπαιδευόμενο στο επίκεντρο. Πως και τι προσπαθούμε να πετύχουμε; Τι ρόλο παίζουν σε όλα αυτά οι απόψεις προοδευτικών παιδαγωγών των αρχών του 20ου αιώνα, όπως Dewey, Kerschensteiner (Σχολεία Εργασίας), Frenet, Montessori, αλλά και ελλήνων προοδευτικών παιδαγωγών, όπως Δελμούζος, Κουντουράς κλπ. Σε τι βαθμό μπορούν να αποτελέσουν παιδαγωγικές βάσεις για συνεταιριστικά και αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, αλλά και για περιβαλλοντικά κινήματα, έργα παιδαγωγών όπως του Paulo Freire και του A.S. Neil;
Καλεσμένος: ο Γιώργος Μπλιώνης, Δρ Βιολογίας, μέλος οικολογικών και συνεταιριστικών εγχειρημάτων.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E47. Το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας
Μεταξύ 9 και 11 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.Αλ.Ο.) UniverSSE 2017. Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος αποστολές από 20 ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Κ.Αλ.Ο.
Παρεμβαίνουν (σε τηλεφωνική σύνδεση): Η Γεωργία Μπεκριδάκη (Dock- Συνεργατικός Χώρος για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία) από την Αθήνα και ο Λάζαρος Αγγέλου (ΠΡΩΣΚΑΛΟ- Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) από την Θεσσαλονίκη.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E46. Η ΚοινΣΕπ “Eco Greece”
Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας της ΚοινΣΕπ “Eco Greece”. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς. Ποια σχέση έχει με τους τοπικούς παραγωγούς πρώτων υλών, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένοι: η Αλεξάνδρα Δατσέρη, πρόεδρος και ο Νίκος Αϊβαλιώτης, μέλος της ΔΕ της ΚοινΣΕπ “Eco Greece”.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E45. Η ΚοινΣΕπ “Ionian Recycle Hellas”

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας της ΚοινΣΕπ “Ionian Recycle Hellas”. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς. Ποια σχέση έχει με τους τοπικούς παραγωγούς πρώτων υλών, αλλά και σε εθνική και διεθνή κλίμακα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένοι: Ο Διονύσης Κορσιάνος, πρόεδρος και η Χρυσάνθη Πάντου, μέλος ΔΣ της ΚοινΣΕπ “Ionian Recycle Hellas”.
Συντονισμός-Παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E44. Η ΚοινΣΕπ Μούσες Πιερίων

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς. Ποια σχέση έχει με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, καθώς και με τους τοπικούς παραγωγούς πρώτων υλών. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένη: η Σταματία Μπέση, μέλος της ΔΕ της ΚοινΣΕπ Μούσες Πιερίων.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E43. Η Πανελλαδική Συνάντηση συνεργατικών εγχειρημάτων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.)

Η Πανελλαδική Συνάντηση συνεργατικών εγχειρημάτων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα στις 18-19 Μαρτίου 2017. Η συνάντηση περιελάμβανε δύο θεματικές συνεδριάσεις: 1) Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα συνεργατικά εγχειρήματα (ΚΟΙΝΣΕΠ, συνεταιρισμοί κλπ.) στην προσπάθεια βιωσιμότητας και ανάπτυξής τους, οι ανάγκες τους και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Πως τα συνεργατικά εγχειρήματα μπορούν να διαμορφώσουν από τα κάτω μια κοινή στρατηγική και να συνεργαστούν μεταξύ τους και με άλλες μορφές σχημάτων ΚΑΛΟ, με στόχο την παραγωγή πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων για όλους (συνεργατικά σχήματα, κοινωνία, περιβάλλον); 2) Ποια είναι η κατάλληλη πανελλαδική οργανωτική μορφή διαμόρφωσης και υλοποίησης της συνεργασίας και της κοινής στρατηγικής;
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E42. Η ΚοινΣΕπ “dot2dot”

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας της ΚοινΣΕπ “dot2dot”, ενός συνεταιρισμού διαδρομών πολιτισμού. Τι υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς. Ποια σχέση έχει με τις τοπικές αλλά και τις ευρύτερες γεωγραφικά ανάγκες. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένες: η Βασιλική Καρτσιακλή, Αρχαιολόγος ΜΑ, Ξεναγός, Συντηρήτρια 'Εργων Τέχνης και η Μαρία Τρυφινοπούλου, Αρχαιολόγος MSc, Ξεναγός, ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ “dot2dot”.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E41. Η ΚοινΣΕπ “Κρατήρας”

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας της ΚοινΣΕπ Κρατήρας στην Κοζάνη, ενός συνεταιρισμού προώθησης του πολιτισμού μέσω δράσεων, ερευνών και μελετών. Τι υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς. Ποια σχέση έχει με τις τοπικές αλλά και ευρύτερες γεωγραφικά ανάγκες. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένος: ο Δημήτρης Παπουτσής, Αρχαιολόγος-Ξεναγός, μέλος της ΚοινΣΕπ “Κρατήρας”.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E40. Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων

Τι είναι ένα αλληλέγγυο σχολείο και σε τι διαχωρίζεται από άλλου τύπου εκπαιδευτικά εγχειρήματα. Ποια η σχέση του με το δημόσιο σχολείο, πώς λειτουργεί σε σχέση με το περιεχόμενο διδασκαλίας και τον δημοκρατικό τρόπο λήψης αποφάσεων. Ποια η σχέση του με άλλα εγχειρήματα του εξωτερικού. Το Αλληλέγγυο Σχολείο της Μεσοποταμίας (Μοσχάτο, Αθήνα), το μαζικότερο και το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο δικτύου Τράπεζας Χρόνου με μικτές, ανταποδοτικές συνελεύσεις καθηγητών-γονέων-εφήβων. Τι είναι και ποια η πορεία συγκρότησης του συντονιστικού αλληλέγγυων σχολείων, οι στόχοι και η δράση του.
Καλεσμένος: ο Χρήστος Κορολής, μέλος του Αλληλέγγυου Σχολείου Μεσοποταμίας (από την Αθήνα σε τηλεφωνική σύνδεση).
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E39. Συντονισμός ΚοινΣΕπ Αττικής

Γιατί δημιουργήθηκε ο Συντονισμός ΚοινΣΕπ Αττικής και η πορεία του. Η προσπάθεια για δημιουργία σύστασης Ενωσης Φορέων ΚΑΛΟ Αττικής. Προβλήματα του νέου νόμου για την ΚΑΛΟ. Προτάσεις και αιτήματα που πρέπει να διεκδικήσουμε για την επιβίωση των συνεταιρισμών. Υπάρχει μέλλον για την συνεταιριστική και αλληλέγγυα οικονομία; Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποια τα προβλήματα των συνεταιρισμών;
Καλεσμένος: ο Παναγιώτης Μούρτζης, πρόεδρος ΚοινΣΕπ Birdland, ιδρυτικό μέλος του δικτύου Συντονισμός ΚοινΣΕπ (Αθήνα, σε σύνδεση μέσω Skype).
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E38. Το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας

5 χρόνια Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, Ιστορικό και αποτελέσματα. Γιατί αυτό το φεστιβάλ είναι μοναδικό και διαφορετικό; Ανάγκη για ανανέωση και στήριξη του Φεστιβάλ. Συνδιοργάνωση του Συνεδρίου Universse2017. Επόμενη διοργάνωση, 6ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, Οκτώβρης 2017.
Καλεσμένη: η Χριστίνα Παπαδοπούλου, ακτιβίστρια, μέλος της ομάδας διοργάνωσης του Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας (από την Αθήνα σε τηλεφωνική σύνδεση).
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E37. Το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Πώς και γιατί αναπτύσσεται η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη. Η κατάσταση στην Ελλάδα. Το φόρουμ κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Τι είναι η ΚοινΣΕπ Άνεμος Ανανέωσης, πράσινη και κοινωνική οικονομία. Το κέντρο υποδοχής και ένταξης προσφύγων WELCOMMON.
Καλεσμένος: ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος της ΚοινΣΕπ Άνεμος Ανανέωσης, project manager του κέντρου υποδοχής και ένταξης προσφύγων WELCOMMON, μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων (Αθήνα, σε σύνδεση μέσω Skype).
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E36. Enallaktikos.gr: Ανεξάρτητος κόμβος για την Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία

Το κίνημα για την Αλληλέγγυα, Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία στην Ελλάδα και το θεσμικό-νομικό πλαίσιο. Εννοούν κάτι διαφορετικό όσοι μιλούν για Κοινωνική Επιχειρηματικότητα αντί για Κοινωνική Οικονομία; Γιατί υστερεί ο τρίτος οικονομικός τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Κοινωνική Οικονομία σαν μοχλό ανασυγκρότησης και αυτάρκειας της χώρας και πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί; Υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που έχει θεσμοθετηθεί ως Κοινωνική Οικονομία με το κοινό που γνωρίζει και ενδιαφέρεται; (Το "παράδοξο" της μεγάλης επισκεψιμότητας στο enallaktikos.gr).
Καλεσμένος: ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, δημοσιογράφος, συγγραφέας (Αθήνα, σε σύνδεση μέσω Skype).
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E35. Η ευρωπαϊκή διάσταση της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) να συμβάλλει στην κοινωνική, παραγωγική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση; Είναι ικανοποιητική η ανάπτυξη της ΚΑΛΟ στη χώρα μας; Ποια η εμπειρία από τη θητεία στο ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά την ΚΑΛΟ; Υπάρχουν πλευρές της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ; Με ποιο τρόπο μπορούν να ξεπεραστούν οι κυρίαρχες πολιτικές μέσα από τις υπάρχουσες δομές λήψης αποφάσεων της ΕΕ;
Καλεσμένος: ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, δικηγόρος, συγγραφέας, πρώην ευρωβουλευτής, ιδρυτικό στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης, αντιπρόεδρος της ΠΡΩΣΚΑΛΟ .
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E34. Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγ. Αντωνίου

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς. Ποια σχέση έχει με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, καθώς και με τους τοπικούς παραγωγούς πρώτων υλών.
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένη: η Αθανασία Καράμαλη, εκ μέρους του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.


2016

Εκπομπές του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. στα FM100,6

Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας έχει εκπομπή κάθε Τρίτη στις 6.00 - 7.00 μμ στα FM 100,6 το δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης (και διαδικτυακά στο http://www.fm100.gr/live/fm1006). Πλήρες αρχείο των ηχογραφημένων εκπομπών υπάρχει στο κανάλι "UnivSSE" του Λαϊκού Πανεπ. Κ.ΑΛ.Ο. στη διεύθυνση: https://www.mixcloud.com/univsse/


Ε33. Η Πανελλαδική Συνάντηση για το Νερό

Τι είναι και που στοχεύει η Πανελλαδική Συμμαχία για το Νερό –  Δίκτυο Κινημάτων και Συλλογικοτήτων. Ο χαρακτήρας των Πανελλαδικών Συναντήσεων για το νερό και γενικά στοιχεία για την 3η Πανελλαδική Συνάντηση στην Αθήνα. Οι εξελίξεις στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα. Βασικά σημεία της ανακοίνωσης της 3ης Πανελλαδικής Συνάντησης για το νερό. Η συνεργατική πρόταση της “Κίνησης 136” για τη διαχείριση του νερού.
Καλεσμένος: ο Λάζαρος Αγγέλου, μέλος της “Κίνησης 136”.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

Ε32. Ο συνεργατικός χώρος για την Κ.ΑΛ.Ο. “DOCK”

Τι είναι o συνεργατικός χώρος για την Κ.ΑΛ.Ο. (Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία) “DOCK”. Ποιά είναι η ομάδα που το απαρτίζει. H κοινωνικό-οικονομική διάσταση του χώρου της Κ.ΑΛ.Ο. Tο παράδειγμα των αλληλέγγυων εξαγωγών. Για ποια Κ.ΑΛ.Ο μιλάμε; Μόνο επιχειρηματικότητα, μόνο εθελοντισμός, μόνο συνεταιρισμός; Υποδομές υποστήριξης για την ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο (από ποιούς, για ποιούς, ποιές λειτουργίες επιτελούν). Δικτυώσεις: Ένα περιφερειακό ή ένα κομβικό ζήτημα; Το διεθνές συνέδριο του RIPESS (Διηπειρωτικό Δίκτυο Προώθησης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας) στην Αθήνα.
Καλεσμένη: η Γεωργία Μπεκριδάκη, μέλος του “DOCK” - Συνεργατικός Χώρος για την Κ.ΑΛ.Ο., Αθήνα.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

Ε31. Οι ΚοινΣΕπ μπροστά στο νέο θεσμικό πλαίσιο

Το Δίκτυο ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας. Οι αλλαγές που προκύπτουν από το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία. Θετικά και αρνητικά σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΚοινΣΕπ. Θέματα που τέθηκαν στο διάλογο της πρόσφατης εκδήλωσης του Δικτύου στη Θεσσαλονίκη. Βασικές κατευθύνσεις και συμπεράσματα από το 3ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα.
Καλεσμένη: η Ελένη Παπαθεοδοσίου, Πρόεδρος του Δικτύου ΚοινΣΕπ Κεντρικής Μακεδονίας.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E30. Επίλυση διαφορών σε κοινωνικά εγχειρήματα

Τι είναι η «επίλυση διαφορών». Τι συντηρεί μια κοινωνική διαμάχη. Πως μπορεί κανείς να συγκρίνει μια περίπτωση διαδικασίας επίλυσης διαφορών με μια άλλη. Επίλυση διαφορών και κοινωνικά κινήματα, θέματα δικαιοσύνης, ρόλος των θυμάτων, περιβάλλον. Εμπειρίες και μαθήματα από πετυχημένες διαδικασίες επίλυσης διαφορών. Γενικά συμπεράσματα από την έρευνα διαδικασιών επίλυσης διαφορών.
Καλεσμένος: ο Δρ. Χρήστος Κύρου, Διευθυντής Έρευνας στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ (σε σύνδεση μέσω Skype).
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E29. Δια βίου μάθηση και συνεταιρισμοί

Οι σύγχρονες προκλήσεις για τη δια βίου μάθηση (ΔΒΜ), οι κοινές ρίζες της εκπαίδευσης ενηλίκων και του συνεργατισμού ως ριζοσπαστικές, δημιουργικές και απελευθερωτικές δυνατότητες: το παράδειγμα θεμελιωτών της εκπαίδευσης ενηλίκων για την κοινωνική αλλαγή, τα όρια της ΔΒΜ και της Κ.ΑΛ.Ο. ως "κοινωνική πολιτική", συμπεράσματα και προτάσεις πολιτικής από την πρόσφατη έρευνα σε ΚοινΣΕπ που παρέχουν υπηρεσίες ΔΒΜ στην Κεντρική Μακεδονία.
Καλεσμένος: ο Αθανάσιος Δεβετζίδης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Εκπαιδευτής ενηλίκων, ΜTh, MA.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E28. Γυναικείοι συνεταιρισμοί

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί ως μοντέλο συλλογικής επιχειρηματικότητας, η συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη, οι στρατηγικές επιβίωσης στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, καθώς και το μέλλον των γυναικείων συνεταιρισμών.
Καλεσμένη: η Σταυριανή Κουτσού, Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E27. Η ανάπτυξη συνεταιρισμών στην Καρδίτσα

H ευρεία, πολυτομεακή, αποτελεσματική και πετυχημένη ανάπτυξη συνεταιρισμών στην Καρδίτσα και ο ρόλος της ΑΝΚΑ (Αναπτυξιακή Καρδίτσας). Ενδεικτική αναφορά σε συνεταιρισμούς και τη δραστηριότητά τους σε διάφορους οικονομικούς τομείς, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, ο συνεταιρισμός υπερτροφών «Εύκαρπον», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οσπρίων και Προϊόντων Διατροφής «ΨυχΑνθός», η ΚοινΣΕπ «Ηλακάτη» κλπ.
Καλεσμένος: ο Βασίλης Μπέλλης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας ΑΝΚΑ (σε σύνδεση μέσω Skype).
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E26. Η πανεπιστημιακή έρευνα για τη βιώσιμη διαχείριση και την κοινωνική συμβολή του Βίος Coop

Τα αποτελέσματα της πανεπιστημιακής έρευνας με θέμα “Βίος Coop: Βιώσιμη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και κοινωνική συμβολή ενός συνεταιριστικού παντοπωλείου”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος συμβουλευτικής του μεταπτυχιακού ‘MSc Environmental Sustainable Management’ της Σχολής Οικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Νομικών Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (IHU - International Hellenic University) σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης “Βίος Coop”.
Καλεσμένοι: ο Ευτύχιος Σαρτζετάκης, Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και ο Ραφαήλ Αντωνίου, MSc Οικονομολόγος.
Συντονισμός - παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E25. Η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών

Οι στόχοι και η σημασία της διάσκεψης τόσο για τους συνεταιρισμούς, όσο και για τα παγκόσμια κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Οι νέοι προσανατολισμοί που έθεσε για το συνεταιριστικό κίνημα. Η αλληλεπίδραση και η διεθνής αλληλεγγύη, που μπορεί να υπάρξει με τα ελληνικά συνεργατικά εγχειρήματα.
Συντονισμός - παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E24. Ο συνεταιρισμός "Μυγδονία"

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του κοινωνικού συνεταιρισμού "Μυγδονία". Ο τρόπος λειτουργίας του συνεταιρισμού και οι σχέσεις με άλλους συνεταιρισμούς. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ποια σχέση έχει με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, καθώς και με τους τοπικούς παραγωγούς πρώτων υλών. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένη: η Στέλλα Γκουδίνογλου, μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Μυγδονία».
Συντονισμός - παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E23. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

Η δημιουργία και ο τρόπος λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας. Οι δραστηριότητες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και η συμβολή της στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Η ανάδειξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας ως «Ηθικής Τράπεζας». Παράγοντες που συνέβαλλαν στην πετυχημένη λειτουργία της. Τα κυριότερα νέα προγράμματά της.
Καλεσμένος: ο Πάνος Τουρναβίτης, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας (σε σύνδεση μέσω Skype).
Συντονισμός - παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E22. "Απόσταση", συμμετοχή και αποτύπωμα συνεργατικών και εθελοντικών εγχειρημάτων

Τι είναι το φαινόμενο της «απόστασης» που παρατηρείται σε συνεργατικά σχήματα; Έρευνες και παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πως συνδέεται με τον αρχαίο θεσμό του «οστρακισμού» και πως αντιμετωπίζεται; Γιατί η «ολιστική» συμμετοχή παίζει σημαντικό ρόλο στις συλλογικές κινήσεις και πως συνδέεται με την έννοια της «μέθεξης»; Γιατί ο «διάλογος» μεταξύ εθελοντικών εγχειρημάτων είναι πιο επίκαιρος από ποτέ;
Καλεσμένος: ο Θεόδωρος Μπένος, ερευνητής στο Maastricht University (Ολλανδία) και εξωτερικός συνεργάτης του Ιταλικού Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών “CREA” (σε σύνδεση μέσω Skype).
Συντονισμός - παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E21. Η συνεταιριστική «Εφημερίδα των Συντακτών»

Πως γεννήθηκε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο Συνεταιρισμός εργαζομένων που την εκδίδει στην Αθήνα. Πως λειτουργεί η εφημερίδα και ο συνεταιρισμός. Ο ρόλος του εβδομαδιαίου ένθετου της εφημερίδας με τίτλο "Για Κ.ΑΛ.Ο." (Για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία). Άλλες δράσεις του συνεταιριστικού εγχειρήματος. Η σχέση με άλλα συνεργατικά εγχειρήματα.
Καλεσμένος: ο Γιώργος Σταματόπουλος, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού εργαζομένων που εκδίδει την «Εφημερίδα των Συντακτών», Αθήνα (σε σύνδεση μέσω Skype).
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E20. Ο συνεταιρισμός «Συν-Άλλοις»

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του μη-κερδοσκοπικού Συνεταιρισμού Αλληλέγγυας Οικονομίας «Συν-Άλλοις» στην Αθήνα. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Τι είναι και πως λειτουργεί το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο στην Ελλάδα και διεθνώς. Ποια ή ποιες συλλογικότητες, που προηγήθηκαν χρονικά, αποτέλεσαν χρήσιμη εμπειρία. Ποια σχέση έχει με άλλα συνεργατικά εγχειρήματα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένοι: ο Ηλίας Ζιώγας και η Λίλη Αχριάνη, μέλη του Συνεταιρισμού «Συν-Άλλοις», Αθήνα (σε σύνδεση μέσω Skype).
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E19. Ο συνεταιρισμός «Σπείρα Γης»

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του Συνεταιρισμού Σπείρα Γης στην Πιερία. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Τι είναι και που χρησιμεύουν οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί. Ποια ή ποιες συλλογικότητες, που προηγήθηκαν χρονικά, αποτέλεσαν χρήσιμη εμπειρία.  Ποια σχέση έχει με άλλα συνεργατικά εγχειρήματα. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένοι: Η Πόπη Σουρμαΐδου και ο Γιώργος Μπουκιστιάνος, μέλη του Συνεταιρισμού «Σπείρα Γης».
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E18. Διαχείριση των απορριμμάτων και συνεργατισμός

Διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η υλοποίηση του νέου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων. Η δημόσια, αποκεντρωμένη διαχείριση, ο κρίσιμος ρόλος της αυτοδιοίκησης και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης. Τα μοντέλα εναλλακτικής διαχείρισης. Τα συνεργατικά, κοινωνικά εγχειρήματα διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα της πρόσφατης πανελλαδικής συνάντησης συλλογικοτήτων για τη διαχείριση αποβλήτων και οι υπάρχουσες προοπτικές.
Καλεσμένος: ο Τάσος Κεφαλάς, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων), Αθήνα.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E17. Ο Κοινωνικός Χώρος "Μικρόπολις"

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του Κοινωνικού Χώρου Μικρόπολις. Τι προηγήθηκε. Ποια ή ποιες συλλογικότητες, που προηγήθηκαν χρονικά, αποτέλεσαν χρήσιμη εμπειρία. Πως λειτουργεί οργανωτικά. Ποιες είναι οι δομές (συνεργατικές και μη), που λειτουργούν στο Μικρόπολις. Ποια σχέση έχει με άλλα κοινωνικά και συνεργατικά εγχειρήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένος: ο Δημήτρης Ζιάκας, μέλος του Κοινωνικού Χώρου Μικρόπολις. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου. Ηχοληψία-Πολυμέσα: Γιάννος-Άγγελος Νικολάου.

E16. Η Ομάδα Παραγωγών Αγ. Γεωργίου Γρεβενών

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας της Ομάδας Παραγωγών Αγ. Γεωργίου Γρεβενών. Τι προηγήθηκε. Ποια ή ποιες συλλογικότητες, που προηγήθηκαν χρονικά, αποτέλεσαν χρήσιμη εμπειρία. Ποια σχέση έχει με τους τοπικούς συνεταιρισμούς, καθώς και με τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και άλλα συνεργατικά εγχειρήματα στην Ελλάδα. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένος: ο Ευθύμης Καραστάθης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών Αγ. Γεωργίου Γρεβενών. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E15. Ο Συνεταιριστικός Κοινωνικός Χώρος "Άλλοστρόπος"

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του Συνεταιριστικού Κοινωνικού Χώρου "Άλλοστρόπος".  Τι προηγήθηκε. Ποια ή ποιες συλλογικότητες, που προηγήθηκαν χρονικά, αποτέλεσαν χρήσιμη εμπειρία. Ποια σχέση έχει με τους τοπικούς συνεταιρισμούς, καθώς και με τους συνεταιρισμούς διεθνούς δίκαιου εμπορίου. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένη: η Αντιγόνη Χουζούρη, μέλος του Συνεταιριστικού Κοινωνικού Χώρου "Άλλοστρόπος". Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E14. Ανάπτυξη και εναλλακτικές

Πότε πρωτοεμφανίστηκε ο όρος ανάπτυξη και τι περιεχόμενο του δόθηκε; Ποια η ιδιαιτερότητα του όρου "ανάπτυξη" στην ελληνική γλώσσα; Σε τι συνίσταται η σημερινή (ιδιαίτερα ευρεία) συζήτηση σχετικά με την έννοια της ανάπτυξης και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τρέχον μοντέλο ανάπτυξης; Τι εναλλακτικές υπάρχουν σε αυτό; Πως εκφράζονται αυτές οι εναλλακτικές στην Ελλάδα σήμερα;
Καλεσμένη: η Ειρήνη-Εριφύλη Τζέκου, υπ. Δρ. στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E13. Διαδρομές και αποτελέσματα των εναλλακτικών εγχειρημάτων

Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία: από τις αγορές χωρίς μεσάζοντες μέχρι τα κοινωνικά ιατρεία; Τι συνδέει τις διαδρομές αυτές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο; Τι σημαίνουν οι διαδρομές αυτές για τις αντιλήψεις μας περί οικονομίας, ανταλλαγής και προσώπου; Ποια είναι τα πρακτικά αποτελέσματα, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, αυτής της όσμωσης της κοινωνικής με την αλληλέγγυα οικονομία;
Καλεσμένος: ο Δρ. Γιώργος Αγγελόπουλος, Επίκ. Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E12. Το εναλλακτικό Κοινωνικό Νόμισμα ΚοιΝο

Τι είναι και πως ξεκίνησε το εναλλακτικό Κοινωνικό Νόμισμα ΚοιΝο. Ο σκοπός του ΚοιΝο και η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία. Πως γίνεται κανείς μέλος, δικαιώματα, υποχρεώσεις και οφέλη. Διαφορές και ομοιότητες με άλλα εναλλακτικά νομίσματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Καλεσμένος: ο Μιχάλης Παναγιωτίδης, μέλος του ΚοιΝο (Κοινωνικό Νόμισμα). Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E11. Οι συνεταιρισμοί εναντίον της μαφίας στη Σικελία

Οι συνεταιρισμοί της αντιμαφίας ως η πιο αποτελεσματική εκδοχή του κινήματος antimafia στην Ιταλία, αλλά και ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα συνεταιριστικού εγχειρήματος συνολικότερα. Οι πολύπλοκες διαστάσεις του παραδείγματος. Ο πλουραλισμός, αλλά και οι αντιθέσεις εντός των συνεταιρισμών τόσο στον καταμερισμό εργασίας όσο και σε κοινωνικές σχέσεις εκτός συνεταιρισμού, όπως σχέσεις γειτονίας, συγγένειας των μελών, προσωπικές, ιδεολογικές και συμπάθειες. Οι στάσεις των μελών σε κεντρικές συνεταιριστικές έννοιες, όπως κοινότητα, δημοκρατία και αγορά ως σημεία συνεταιριστικής τομής και απόκλισης. Ο τρόπος που οι συνεταιρισμοί και τα μέλη αλληλεπιδρούν με το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται.
Καλεσμένος: ο Δρ. Θεόδωρος Ρακόπουλος, Ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του University of Bergen, Νορβηγία. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E10. Το Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ “Ακυβέρνητες Πολιτείες”

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του Συνεργατικού Βιβλιοπωλείου-Καφέ "Ακυβέρνητες Πολιτείες". Τι προηγήθηκε. Ποια η σχέση με τα κοινωνικά κινήματα. Ποιες συλλογικότητες, που προηγήθηκαν χρονικά, αποτέλεσαν χρήσιμη εμπειρία. Οι δραστηριότητες: βιβλιοπωλείο, καφέ, εκδόσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις. Βασικές αρχές λειτουργίας του συνεργατικού βιβλιοπωλείου. Ποια σχέση έχει με άλλα συνεργατικά εγχειρήματα στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένος: ο Χρήστος Μανούκας μέλος του Συνεργατικού Βιβλιοπωλείου-Καφέ “Ακυβέρνητες Πολιτείες”. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E9. Εναλλακτικά εγχειρήματα και κοινωνικά κινήματα σε περίοδο κρίσης

Ποια είναι η σχέση της κρίσης με τη γέννηση και τον πολλαπλασιασμό των εναλλακτικών εγχειρημάτων; Αρκεί να μην λειτουργεί το σύστημα για να αναζητήσουν οι άνθρωποι εναλλακτικές; Ποιος είναι ο ρόλος των κοινωνικών κινημάτων στην ανάπτυξη εναλλακτικών εγχειρημάτων (διεθνώς, ιστορικά, στην Ελλάδα της κρίσης); Ποιος είναι και ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του κράτους στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των εναλλακτικών εγχειρημάτων;
Καλεσμένος: ο Δρ. Κάρολος Ιωσήφ Καβουλάκος, Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. με αντικείμενο «Νέα Κοινωνικά Κινήματα». Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E8. Ποιότητα και έλεγχος προϊόντων στους συνεταιρισμούς

Δυνατότητες και τρόποι αξιολόγησης της ποιότητας των προϊόντων, που διακινούνται από συνεργατικά εγχειρήματα. Η σημασία του να μην περιέχουν τα προϊόντα απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικό φορτίο, ακατάλληλες και μη ασφαλείς ουσίες, να μην είναι μεταλλαγμένα, ληγμένα, νοθευμένα. Η πορεία των φυτοφαρμάκων «από το χωράφι μέχρι το πιάτο» και οι επιπτώσεις τους στην υγεία των καταναλωτών και στο περιβάλλον. Η σημασία του εργαστηριακού ελέγχου και του κατάλληλου εξοπλισμού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα.
Καλεσμένοι: ο Γιώργος Μπλέκας, Αν. Καθηγητής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΔΣ του συνεταιρισμού Βίος Coop και (σε τηλεφωνική σύνδεση) ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Καθηγητής Χημείας και τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E7. Συλλογικά εγχειρήματα, ατομική στάση και οικονομία

Υπάρχουν διαφορετικές θεάσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη; Είναι η οικονομία και η ανάπτυξη μία διαδικασία ανεξάρτητη της βούλησης των ατόμων, όπως αυτά εντάσσονται σε κοινωνικά δίκτυα; Και αν όχι, πως θα μπορούσαμε να την κατανοήσουμε; Με ποιο τρόπο μία νέα πλαισίωση της έννοιας της οικονομίας μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της στάσης του ατόμου στην καθημερινότητά του; Μπορεί αυτή η αλλαγή της στάσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη συλλογικών εγχειρημάτων που παράγουν διαφορετικές οικονομίες ξεκινώντας από το τοπικό επίπεδο;
Καλεσμένος: ο Δρ. Γιώργος Γριτζάς, Επίκ. Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ. με αντικείμενο «Γεωγραφική Ανάλυση και Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία για τη Χωρική Ανάπτυξη». Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E6. Το συνεργατικό παντοπωλείο-καφενείο "Εκλεκτίκ"

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του Συνεργατικού Παντοπωλείου-Καφενείου "Εκλεκτίκ". Τι προηγήθηκε. Ποια ή ποιες συλλογικότητες, που προηγήθηκαν χρονικά, αποτέλεσαν χρήσιμη εμπειρία. Ποια σχέση έχει με τους τοπικούς συνεταιρισμούς, καθώς και με τους συνεταιρισμούς διεθνούς δίκαιου εμπορίου. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει.
Καλεσμένοι: ο Ανέστης Φωτιάδης και ο Κυριάκος Τσιτλακίδης μέλη του Συνεργατικού Παντοπωλείου-Καφενείου "Εκλεκτίκ". Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.



2015

Εκπομπές του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. στα FM100,6

Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας έχει εκπομπή κάθε Τρίτη στις 6.00 - 7.00 μμ στα FM 100,6 το δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης (και διαδικτυακά στο http://www.fm100.gr/live/fm1006). Πλήρες αρχείο των ηχογραφημένων εκπομπών υπάρχει στο κανάλι "UnivSSE" του Λαϊκού Πανεπ. Κ.ΑΛ.Ο. στη διεύθυνση: https://www.mixcloud.com/univsse/


E5. Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελισσοχωρίου "Εύγε"

Ποια ανάγκη οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου "Εύγε". Ποια σχέση έχει με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, καθώς και με τους τοπικούς παραγωγούς πρώτων υλών. Τι προϊόντα και υπηρεσίες παρέχει. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια.
Καλεσμένες: η Φανή Ψαρρά, Πρόεδρος και η Αφροδίτη Παπαθανασίου, Γραμματέας του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου "Εύγε". Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E4. Η εκπαίδευση ενηλίκων στο συνεργατισμό

Εκπαίδευση ενηλίκων, καθώς και εκπαίδευση εκπαιδευτών στην Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και το συνεργατισμό. Δυνατότητες προσανατολισμού στο συνεργατισμό στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και της Δια βίου μάθησης. «Χτίζοντας την αποτελεσματική ομάδα»: επίτευξη στόχων μέσα από ομαδικότητα, αξιοποίηση γνώσεων και ικανοτήτων, λήψη αποφάσεων που εκτελούνται με συστηματική διαδικασία προσέγγισης και λύσης προβλημάτων - επίτευξη ομοφωνίας και δέσμευσης.
Καλεσμένος ο Δρ. Ανδρέας Οικονόμου, Επικ. Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης - ΑΣΠΑΙΤΕ. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E3. Η συνεργατική καλλιέργεια γης στην πόλη. Το παράδειγμα της ΠΕΡΚΑ

Πως ξεκίνησε η μη κερδοσκοπική συνεργατική καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου στη Θεσσαλονίκη. Ποιες ανάγκες καλύπτει. Με ποιον τρόπο γίνεται η καλλιέργεια, τι είδους τρόφιμα παράγονται και ποια η σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Με ποιες αρχές λειτουργεί σε κοινωνικό επίπεδο και τι διάδοση έχει στους πολίτες.
Καλεσμένος ο Αντώνης Καράγιωργας, Βιοχημικός MSc, μέλος της αυτοδιαχειριζόμενης συλλογικότητας αστικών και περιαστικών καλλιεργειών ΠΕΡΚΑ στη Θεσσαλονίκη. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.

E2. Το συνεργατικό εγχείρημα αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ

Πότε και πως δημιουργήθηκε ο συνεταιρισμός εργαζομένων για την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ. Τι προηγήθηκε. Ποιες είναι οι εξελίξεις μέχρι σήμερα και τι προδιαγράφεται για το μέλλον. Ποια ήταν απήχηση και η κοινωνική αλληλεγγύη προς το εγχείρημα αυτό στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Καλεσμένος ο Μάκης Αναγνώστου, μέλος του εργατικού συνεταιρισμού αυτοδιαχείρισης της ΒΙΟΜΕ. Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου


E1. Συνεργατισμός και Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία: Ο νέος κόσμος που αναδύεται

Τι είναι η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία; Γιατί οι συνεταιρισμοί δεν επηρεάζονται από την κρίση; Γιατί οι συνεταιρισμοί έχουν επιτυχίες, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες και το κράτος παρουσιάζουν αποτυχίες; Τι είδους διαφορετικό κόσμο δημιουργεί ο συνεργατισμός; Αυτός ο διαφορετικός κόσμος της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας είναι εφικτός; Μήπως υπάρχει ήδη;
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.