Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Η απασχόληση στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας: τάσεις και προοπτικές

"Η απασχόληση στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας: τάσεις και προοπτικές" είναι ο τίτλος μελέτης της Ιφιγένειας Δουβίτσα με κριτικό αναγνώστη τον Κάρολο Καβουλάκο, που εκδόθηκε πρόσφατα από το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας).

Στη μελέτη:

1. Επιχειρείται η σκιαγράφηση του "προφίλ" της απασχόλησης στην ΚΑΛΟ (Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία) λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία της

2. Διαπιστώνεται ότι η  απασχόληση στους φορείς ΚΑΛΟ έχει ανοδική πορεία για την περίοδο 2011-2018

3. Παρατηρείται ότι η συμβολή της ΚΑΛΟ ανά φορέα ήταν μεγαλύτερη από τη συμβατική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, από το 2013 μέχρι και το 2018, ο αριθμός των απασχολούμενων ανά φορέα ήταν διπλάσιος ή μεγαλύτερος στους φορείς ΚΑΛΟ (≥6 απασχολούμενοι ανά φορέα) σε σχέση με  τη λοιπή οικονομία (≤3 απασχολούμενοι ανά φορέα)

4. Μέσα από τα ευρήματα της εμπειρικής έρευνας κυριαρχεί η θέση ότι η ενδυνάμωση της απασχόλησης στην ΚΑΛΟ διέρχεται μέσα από την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος της ΚΑΛΟ, κι όχι από μεμονωμένες ενέργειες.

Το πλήρες κείμενο της μελέτης είναι στη διεύθυνση:

https://imegsevee.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b5%cf%8d%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/i-apascholisi-ston-choro-tis-koinonikis-oikonomias-taseis-kai-prooptikes/