Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

4+ χρόνια Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κ.ΑΛ.Ο.: Ένας συνοπτικός απολογισμός

Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2013 από την ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) και μέχρι το 2017 λειτούργησε ως μια άτυπη συνεργατική συλλογικότητα, σχετικά αυτόνομα από την ΠΡΩΣΚΑΛΟ. Ήδη από το 2013, η συνέλευση της ΠΡΩΣΚΑΛΟ είχε αποφασίσει ότι έπρεπε το Λαϊκό Πανεπ. Κ.ΑΛ.Ο. να μετασχηματισθεί (όταν θα ήταν εφικτό) σε μη-κερδοσκοπικό συνεταιρισμό.

Έπειτα από 4 χρόνια δραστηριοτήτων του «Λαϊκού», ήταν κοινή διαπίστωση ότι η άτυπη συνεργατική μορφή του αποτελούσε πλέον εμπόδιο στην παραπέρα λειτουργία του και ιδίως, δεν του επέτρεπε να δραστηριοποιηθεί σε εκείνο το επίπεδο, που αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες του κινήματος της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.

Στις 25 Απριλίου 2017 έγινε η ιδρυτική συνέλευση, που δημιούργησε τον κοινωνικό μη-κερδοσκοπικό συνεταιρισμό «Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας» («Peoples University of Social Solidarity Economy») με διακριτικό τίτλο «UnivSSE Coop».

Οι κυριότερες δράσεις του «Λαϊκού» στα 4 αυτά χρόνια περιλαμβάνουν:


·         24 διαλέξεις-συζητήσεις σε αίθουσες του κέντρου της Θεσσαλονίκης (2013-2014), που παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 350 άτομα και οι οποίες βιντεοσκοπήθηκαν και αναρτήθηκαν σε κανάλι του «Λαϊκού» στο YouTube. Οι βιντεοσκοπημένες διαλέξεις δέχονται διαρκώς προβολές (από όλη την Ελλάδα) και έχουν φθάσει σήμερα τις 11.000.
·         50 εκπομπές στον FM 100,6 το δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης (2015-17), που ηχογραφήθηκαν και αναρτήθηκαν σε κανάλι του «Λαϊκού» στο Mixcloud. Οι ηχογραφημένες εκπομπές δέχονται διαρκώς ακροάσεις (από όλη την Ελλάδα) και έχουν ξεπεράσει σήμερα τις 2.200.

Συμμετείχε επίσης σε:
·         4 τηλεοπτικές εκπομπές της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 για στις διατλαντικές συμφωνίες (2015).

Συμμετείχε με εισηγήσεις ή/και με stand (ενδεικτικά):
·     Ευρωπαϊκή συνάντηση συλλογικοτήτων για μια στρατηγική αντιμετώπισης της αντιδημοκρατικής νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης της κρίσης, Amsterdam, Netherlands (2013)
·         Διεθνές σεμινάριο αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας Growl, Θεσσαλονίκη (2014)
·         Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, Αθήνα (2014, 2015, 2016)
·         Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας, Θεσσαλονίκη (2014, 2015)
·         Green Wave Festival, Θεσσαλονίκη (2014, 2015, 2016)
·         Συνέδριο Δια Βίου Μάθησης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2015)
·         Διακρατική συνάντηση Κ.ΑΛ.Ο., Θεσσαλονίκη (2015)
·         Εκστρατεία ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες TTIP-CETA-TiSA (2015)
·         European Forum on Social Solidarity Economy, European Parliament, Brussels (2016)
·         Συνάντηση συλλογικοτήτων της Βόρειας Ελλάδας με θέμα τη διαχείριση των αποβλήτων (2016)

Στις 25 Ιουνίου 2016, από το «Λαϊκό» και 22 άλλα συνεργατικά εγχειρήματα συγκροτήθηκε Πρωτοβουλία για μια Πανελλαδική Συνάντηση συνεργατικών εγχειρημάτων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και έγινε η πρώτη συνεδρίασή της στη Θεσσαλονίκη. Η Πρωτοβουλία απηύθυνε Κάλεσμα για μια Πανελλαδική Συνάντηση όλων των συνεργατικών εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο., με σκοπό την δικτύωση, την κοινωνική και οικονομική αλληλοϋποστήριξη και την αλληλεγγύη των συνεργατικών εγχειρημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η 2η Πανελλαδική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα στις 18 και 19 Μαρτίου 2017, όπου πάνω από 10.000 μέλη διαφόρων σχημάτων συνεργατισμού έστειλαν 84 εκπροσώπους τους. Η συνάντηση περιελάμβανε δύο θεματικές συνεδριάσεις: για το πλαίσιο και το οργανωτικό σχήμα της δικτύωσης.
Η 3η πανελλαδική συνάντηση έγινε στις 11 Ιουνίου 2017 στο πλαίσιο του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας UniverSSE 2017, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Αποφασίσθηκε η συγκρότηση Πανελλαδικής Δικτύωσης συνεργατικών εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο. και εκδόθηκε η Διακήρυξή της.

Το φθινόπωρο του 2016, το «Λαϊκό» προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην διοργάνωση του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας UniverSSE 2017, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9-11 Ιουνίου 2017, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του RIPESS Europe (Réseau Intercontinental pour la Promotion de l’Économie Sociale et Solidaire) - Διηπειρωτικό Δίκτυο Προώθησης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας - Παράρτημα στην Ευρώπη.
Την ελληνική οργανωτική ομάδα συγκρότησαν μέλη από τα παρακάτω εγχειρήματα: (από Αθήνα) Dock - Συνεργατικός Χώρος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, Κόμβος για την Κοινωνική Οικονομία, Καινοτομία και Ενδυνάμωση, Φεστιβάλ Συνεργατικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Συντονισμός ΚοινΣΕπ Αθήνας, Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων, η Εφημερίδα των Συντακτών και (από Θεσσαλονίκη) ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. - Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Ο ιστότοπος του «Λαϊκού» στα 4 αυτά χρόνια:
·         Περιλαμβάνει 225 αναρτήσεις.
·         Έχει αρχείο όλων των βιντεοσκοπημένων διαλέξεων-συζητήσεων και των ηχογραφημένων εκπομπών.
·         Διαθέτει κατάλογο βιβλιογραφικού υλικού με αντίστοιχους συνδέσμους.
·         Έχει δεχθεί πάνω από 96.000 επισκέψεις ατόμων από 86 χώρες.
·         
H σελίδα του «Λαϊκού» στο Facebook:
·         περιλαμβάνει όλα τα νέα του
·         έχουν συνδεθεί με αυτήν και ενημερώνονται πάνω από 1.800 άτομα.