"Ποιότητα και έλεγχος προϊόντων στους συνεταιρισμούς" ήταν το θέμα της 8ης εκπομπής του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, που μεταδόθηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 στις 6:00-7:00 μμ στα FM 100,6 (το δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης) και διαδικτυακά στο www.fm100.gr.
Καλεσμένοι: ο Γιώργος Μπλέκας, Αν. Καθηγητής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΔΣ του συνεταιρισμού Βίος Coop και (σε τηλεφωνική σύνδεση) ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Καθηγητής Χημείας και τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Συζητούνται: Δυνατότητες και τρόποι αξιολόγησης της ποιότητας των προϊόντων, που διακινούνται από συνεργατικά εγχειρήματα. Η σημασία του να μην περιέχουν τα προϊόντα απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικό φορτίο, ακατάλληλες και μη ασφαλείς ουσίες, να μην είναι μεταλλαγμένα, ληγμένα, νοθευμένα. Η πορεία των φυτοφαρμάκων «από το χωράφι μέχρι το πιάτο» και οι επιπτώσεις τους στην υγεία των καταναλωτών και στο περιβάλλον. Η σημασία του εργαστηριακού ελέγχου και του κατάλληλου εξοπλισμού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα.
Το αρχείο της ηχογραφημένης εκπομπής είναι στη διεύθυνση:
https://www.mixcloud.com/univsse/e8-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82/
Καλεσμένοι: ο Γιώργος Μπλέκας, Αν. Καθηγητής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΔΣ του συνεταιρισμού Βίος Coop και (σε τηλεφωνική σύνδεση) ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Καθηγητής Χημείας και τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Συντονισμός-παρουσίαση: Δρ. Κώστας Νικολάου και Δρ. Άσπα Παπαφιλίππου.
Συζητούνται: Δυνατότητες και τρόποι αξιολόγησης της ποιότητας των προϊόντων, που διακινούνται από συνεργατικά εγχειρήματα. Η σημασία του να μην περιέχουν τα προϊόντα απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικό φορτίο, ακατάλληλες και μη ασφαλείς ουσίες, να μην είναι μεταλλαγμένα, ληγμένα, νοθευμένα. Η πορεία των φυτοφαρμάκων «από το χωράφι μέχρι το πιάτο» και οι επιπτώσεις τους στην υγεία των καταναλωτών και στο περιβάλλον. Η σημασία του εργαστηριακού ελέγχου και του κατάλληλου εξοπλισμού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα.
Το αρχείο της ηχογραφημένης εκπομπής είναι στη διεύθυνση:
https://www.mixcloud.com/univsse/e8-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82/