Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Απολογισμός 2013 (1ος και 2ος Κύκλος)

Συνοπτικά στοιχεία απολογισμού:
Το 2013 (1ος και 2ος Κύκλος) πραγματοποιήθηκαν 18 διαλέξεις-συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 313 άτομα και παράλληλα, στις ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις έγιναν συνολικά 248 συνδέσεις παρακολούθησης.
Στη Βιντεοθήκη διαλέξεων έγιναν μέχρι στιγμής περισσότερες από 3.500 προβολές παρακολούθησης συνολικά.
Ο ιστότοπος του «Λαϊκού» έχει δεχθεί μέχρι τώρα περισσότερες από 25.000 επισκέψεις από 44 χώρες και στη σελίδα του "Λαϊκού" στο Facebook έχουν συνδεθεί 756 άτομα.
Το "Λαϊκό" συμμετείχε με μέλη του σε 10 εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη θέσμισή του ως αυτοδιαχειριζόμενου μη κερδοσκοπικού συνεταιρισμού και προετοιμάζεται το πρόγραμμα του 3ου και 4ου Κύκλου, που θα πραγματοποιηθούν το 2014.

Ο απολογισμός αναλυτικότερα:



Εισαγωγικά
Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2013 από την ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, www.proskalo.net).
Απευθύνεται στους πολίτες, που συμμετέχουν στις πάσης φύσεως συλλογικότητες της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο πολίτη.
Στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης των συμμετεχόντων στις ιδέες, αξίες και αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της άμεσης δημοκρατίας και του συνεργατισμού.
Βασίζεται στη διπλή φύση των συνεταιρισμών: Κοινωνική – Οικονομική και συνακόλουθα στη διπλή φύση της συνεταιριστικής εκπαίδευσης: Ιδεολογική – Οικονομικοτεχνική.
Η εκπαιδευτική του μεθοδολογία στηρίζεται στις αρχές μάθησης των ενηλίκων:
·        Η σκέψη συνδέεται με τη δράση
·        Επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι οι διδασκόμενοι
·        Ευρετική πορεία προς τη γνώση
·        Κριτικός τρόπος σκέψης
·        Αμφίδρομες σχέσεις διδασκόντων - διδασκομένων
Θεμέλιος λίθος του είναι η διαρκής αλληλεπίδραση θεωρίας και πράξης διότι "δεν αρκεί να τείνει η σκέψη να πραγματωθεί, πρέπει και η πραγματικότητα να τείνει να γίνει σκέψη".
Η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη και δωρεάν.

Διαλέξεις – Συζητήσεις
To 2013, πραγματοποιήθηκαν 18 διαλέξεις-συζητήσεις σε δύο κύκλους: ο 1ος Κύκλος Φεβρουαρίου – Ιουνίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέξανδρος» και ο 2ος Κύκλος Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 313 άτομα.
            Οι διαλέξεις-συζητήσεις του 1ου Κύκλου μεταδόθηκαν ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι "univsse" στο "ustream.tv" (διαμέσου του ιστότοπου του Λαϊκού Πανεπιστημίου: www.univsse.gr) και για τις οποίες έγιναν συνολικά 248 συνδέσεις παρακολούθησης.
Όλες οι διαλέξεις-συζητήσεις (18) αναρτήθηκαν στη Βιντεοθήκη διαλέξεων του Λαϊκού Πανεπιστημίου, που λειτουργεί στο κανάλι "LaikoPanepistimio" στο "YouTube" (διαμέσου του ιστότοπου: www.univsse.gr) και για τις οποίες έγιναν μέχρι στιγμής περισσότερες από 3.500 προβολές παρακολούθησης συνολικά.

Διαδικτυακή παρουσία
            Ο ιστότοπος του Λαϊκού Πανεπιστημίου (www.univsse.gr) περιλαμβάνει μέχρι στιγμής:
- Αρχική σελίδα με τις αναρτήσεις-ανακοινώσεις-ρεπορτάζ των διαλέξεων
- Μια σύντομη παρουσίαση του Λαϊκού Πανεπιστημίου
- Σύντομη παρουσίαση των εισηγητών
- Βιντεοθήκη διαλέξεων (18 βίντεο μέχρι τώρα)
- Κατάλογο βιβλιογραφικού υλικού (42 κείμενα μέχρι τώρα)
- Παρουσίαση του Λαϊκού Πανεπιστημίου στα αγγλικά
- Κατάλογο με τα ΜΜΕ που έχουν αναφερθεί στο «Λαϊκό» (70 ΜΜΕ μέχρι τώρα)
- Στοιχεία επικοινωνίας
- Συνδέσμους με σχετιζόμενους ιστότοπους.
            Ο ιστότοπος του «Λαϊκού» έχει δεχθεί μέχρι τώρα περισσότερες από 25.000 επισκέψεις από 44 χώρες.
Η σελίδα του Λαϊκού Πανεπιστημίου στο Facebook περιλαμβάνει αναρτήσεις-ανακοινώσεις-ρεπορτάζ των διαλέξεων και έχουν συνδεθεί με αυτήν μέχρι τώρα 756 άτομα.

Συμμετοχές σε εκδηλώσεις
Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο συμμετείχε:
1) με περίπτερο στο Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας, 4-6 Σεπτεμβρίου 2013, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη
2) με περίπτερο στο GreenWave Festival, 19-22 Σεπτεμβρίου 2013, πάρκο ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη
3) με 2 εισηγήσεις στην εκδήλωση «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – Προσεγγίσεις και πρακτικές», 20 Σεπτεμβρίου 2013, Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας Ηπείρου, Ιωάννινα
4) στη διοργάνωση, καθώς και με 4 εισηγήσεις και περίπτερο στο 2ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, 4-6 Οκτωβρίου 2013, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελληνικού, Αθήνα
5) με εκπρόσωπο στην τηλεοπτική εκπομπή «Θεματική συζήτηση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία», 9 Οκτωβρίου 2013, ΕΤ3
6) στη διεθνή ημέρα αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών, 9 Νοεμβρίου 2013, Θεσσαλονίκη
7) με εκπρόσωπο στην ευρωπαϊκή συνάντηση συλλογικοτήτων για μια στρατηγική αντιμετώπισης της αντιδημοκρατικής νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης της κρίσης, 4-6 Οκτωβρίου 2013, Amsterdam, Netherlands
8) στο δίκτυο συλλογικοτήτων “EU in Crisis
9) με 2 εισηγήσεις στην εκδήλωση «Ανεργία και τρόποι αντιμετώπισης δια μέσου της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας», 3 Δεκεμβρίου 2013, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Θεσσαλονίκη
10) με 2 εισηγήσεις στην εκδήλωση «Συνεταιρισμοί και ορθές πρακτικές με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη», 15 Δεκεμβρίου 2013, Αίθουσα Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, Καρδίτσα

Θεσμικό πλαίσιο του Λαϊκού Πανεπ.
            Η γενική συνέλευση της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. αποφάσισε να μετασχηματισθεί το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας σε αυτοδιαχειριζόμενο μη-κερδοσκοπικό συνεταιρισμό, έχοντας σα βάση τη συλλογικότητα των πιο ενεργών ατόμων, που συμμετέχουν και στηρίζουν πρακτικά τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Λαϊκού Πανεπιστημίου.

            Η συλλογικότητα αυτή έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του συνεταιρισμού και προετοιμάζει το πρόγραμμα του 3ου και 4ου Κύκλου, που θα πραγματοποιηθούν το 2014.