Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Απολογισμός 1ου Κύκλου 2013

Συνοπτικά στοιχεία απολογισμού:
Στον 1ο Κύκλο (Φεβ.–Ιούν. 2013) πραγματοποιήθηκαν 12 διαλέξεις-συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 246 άτομα και παράλληλα, στις ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις έγιναν συνολικά 248 συνδέσεις παρακολούθησης.
Στη Βιντεοθήκη διαλέξεων έγιναν μέχρι στιγμής περισσότερες από 1.400 προβολές παρακολούθησης συνολικά.
Ο ιστότοπος του «Λαϊκού» έχει δεχθεί μέχρι τώρα περισσότερες από 15.500 επισκέψεις από 35 χώρες και στη σελίδα του "Λαϊκού" στο Facebook έχουν συνδεθεί 480 άτομα.
Ο 2ος Κύκλος θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2013.

Ο απολογισμός αναλυτικότερα:

Εισαγωγικά
Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2013 από την ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, www.proskalo.net).
Απευθύνεται στους πολίτες, που συμμετέχουν στις πάσης φύσεως συλλογικότητες της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο πολίτη.
Στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης των συμμετεχόντων στις ιδέες, αξίες και αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της άμεσης δημοκρατίας και του συνεργατισμού.
Βασίζεται στη διπλή φύση των συνεταιρισμών: Κοινωνική – Οικονομική και συνακόλουθα στη διπλή φύση της συνεταιριστικής εκπαίδευσης: Ιδεολογική – Οικονομικοτεχνική.
Η εκπαιδευτική του μεθοδολογία στηρίζεται στις αρχές μάθησης των ενηλίκων:
·        Η σκέψη συνδέεται με τη δράση
·        Επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι οι διδασκόμενοι
·        Ευρετική πορεία προς τη γνώση
·        Κριτικός τρόπος σκέψης
·        Αμφίδρομες σχέσεις διδασκόντων - διδασκομένων
Θεμέλιος λίθος του είναι η διαρκής αλληλεπίδραση θεωρίας και πράξης διότι "δεν αρκεί να τείνει η σκέψη να πραγματωθεί, πρέπει και η πραγματικότητα να τείνει να γίνει σκέψη".
Η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη και δωρεάν.

Διαλέξεις – Συζητήσεις
Στον 1ο Κύκλο (Φεβρουάριος – Ιούνιος 2013, περίπου 4 μήνες) πραγματοποιήθηκαν 12 διαλέξεις-συζητήσεις στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέξανδρος», στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 246 άτομα.
            Όλες οι διαλέξεις-συζητήσεις μεταδόθηκαν ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι "univsse" στο "ustream.tv" (διαμέσου του ιστότοπου του Λαϊκού Πανεπιστημίου: www.univsse.gr) και για τις οποίες έγιναν συνολικά 248 συνδέσεις παρακολούθησης.
Όλες οι διαλέξεις-συζητήσεις αναρτήθηκαν στη Βιντεοθήκη διαλέξεων του Λαϊκού Πανεπιστημίου, που λειτουργεί στο κανάλι "LaikoPanepistimio" στο "YouTube" (διαμέσου του ιστότοπου: www.univsse.gr) και για τις οποίες έγιναν μέχρι στιγμής περισσότερες από 1.400 προβολές παρακολούθησης συνολικά.

Διαδικτυακή παρουσία
            Ο ιστότοπος του Λαϊκού Πανεπιστημίου (www.univsse.gr) περιλαμβάνει μέχρι στιγμής:
- Αρχική σελίδα με τις αναρτήσεις-ανακοινώσεις-ρεπορτάζ των διαλέξεων
- Μια σύντομη παρουσίαση του Λαϊκού Πανεπιστημίου
- Σύντομη παρουσίαση των εισηγητών
- Βιντεοθήκη διαλέξεων (12 βίντεο μέχρι τώρα)
- Κατάλογο βιβλιογραφικού υλικού (38 κείμενα μέχρι τώρα)
- Παρουσίαση του Λαϊκού Πανεπιστημίου στα αγγλικά
- Κατάλογο με τα ΜΜΕ που έχουν αναφερθεί στο «Λαϊκό» (51 ΜΜΕ μέχρι τώρα)
- Στοιχεία επικοινωνίας
- Συνδέσμους με σχετιζόμενους ιστότοπους.
            Ο ιστότοπος του «Λαϊκού» έχει δεχθεί μέχρι τώρα περισσότερες από 15.500 επισκέψεις από 35 χώρες.
Η σελίδα του Λαϊκού Πανεπιστημίου στο Facebook περιλαμβάνει αναρτήσεις-ανακοινώσεις-ρεπορτάζ των διαλέξεων και έχουν συνδεθεί με αυτήν μέχρι τώρα 480 άτομα.

Για τη συνέχεια …..
            Η γενική συνέλευση της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. αποφάσισε να μετασχηματισθεί το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας σε αυτοδιαχειριζόμενο μη-κερδοσκοπικό συνεταιρισμό, έχοντας σα βάση τη συλλογικότητα των πιο ενεργών ατόμων, που συμμετέχουν και στηρίζουν πρακτικά τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Λαϊκού Πανεπιστημίου.
            Η συλλογικότητα αυτή θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του συνεταιρισμού και θα προετοιμάσει το πρόγραμμα του 2ου Κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο μέχρι το τέλος του 2013.
            Επίσης, το «Λαϊκό» θα συμμετάσχει στα εξής φεστιβάλ:
1) Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας, 4-6 Σεπτεμβρίου 2013, στο ΑΠΘ
2) GreenWave Festival, 19-22 Σεπτεμβρίου 2013, στο πάρκο πρώην Ξαρχάκου - απέναντι από τη ΧΑΝΘ
3) Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας (το «Λαϊκό» είναι και συνδιοργανωτής), 11-13 Οκτωβρίου 2013, στην Αθήνα.